Aikido

/
0 Comments

Aikido

Aikido is een moderne effectieve Japanse krijgskunst bij welke het werken aan je eigen persoonlijkheid centraal staat, een  Budo discipline ontwikkeld door Morihei Ueshiba (1883 - 1969). Men werkt aan een eenheid van lichaam en geest en werkt met de energie (Ki) van de aanvaller en de situatie. Er wordt geoefend zonder gedachten en winst of verlies en zonder competitiestreven. De bewegingen zijn vaak spiraalvormig en in harmonie met de natuurlijke bewegingen van het lichaam. Tijdens het trainen worden vaste bewegingspatronen herhaald die uit klemmen en worpen bestaan. Ook worden technieken met stok, houten zwaard en mes geoefend. De lessen beginnen altijd met opwarm-, adem-, en voor de beginners ook met rol- en valoefeningen. In Aikido wordt de omgang met agressie geoefend. Je leert in conflictsituaties en onder druk innerlijk rustig te blijven en vanuit je eigen midden te handelen, te bewegen en beslissingen scherp te nemen. Deze instelling neemt men ook mee in alledaagse situaties.  

Aikido voor Kinderen

Met  kinderen word Aikido op een speelse manier beoefend en zo gewerkt aan weerbarheid, zelfvertrouwen en een goed lichaamsgevoel. Het word geoefend in de form van een rollspeel, waar bij van rol gewisseld werd (aanvaller -verdediger)
Hier gaat het, zoals ook bij de volwassenen, niet om winnen en verliezen of tegen elkaar vechten.
Veel meer gaat het om zamen te werken en met elkaar de oplossing vinden.
De kinderen leren: respect voor elkaar, samenwerken, discipline, eerlijkheid, zelfvertrouwen en in conflictsituaties stevig in hun schoenen te staan.Zwaard

De zwaardles is bedoeld als aanvulling en ondersteuning voor het aikido. Veel van de houdingen en posities die bij het Aikido worden ingenomen krijgen nog een extra duidelijkheid en helderheid door het oefenen met het zwaard. Een reden daarvoor is uiteraard dat hun oorsprong zelf in het zwaardvechten ligt.
De les is geschikt voor iedereen. Wij oefenen met een houten zwaard, genaamd bokken (boku en ken - hout en zwaard).
In de lessen worden naast de basisbewegingen ook  de Aikiken- en Kashimavormen geoefend. 
Er zijn enkele oefenzwaarden in de dojo aanwezig voor mensen die nog geen zwaard hebben.

Body-Mind Fit met Aikido (voor 55+)

No comments:

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Powered by Blogger.

kontakt

06-47480943
heike.funk@gmail.com

Translate

Facebook